Weggeefmarkt: wat is het en hoe werkt het? FAQ

Wat is een weggeefmarkt?
Dit is een markt waarbij spullen worden weggegeven.

Welke spullen worden er weggegeven?
Tijdens de weggeefmarkt kun je kleren voor volwassenen en kinderen, accessoires zoals tassen, sieraden en schoenen, (kinder-)boeken, tijdschriften, DVD's en andere kleine huishoudelijke artikelen komen uitzoeken. Voor kinderen zijn er knuffels en is er gratis grabbelen, en voor elke bezoeker is er een zelfgebakken koekje of plakje cake. Als je spullen over hebt mag je zelf ook inleveren om aan anderen weg te geven (hiervoor zijn wel voorwaarden, zie: wanneer mag je spullen inleveren?) Als je geen spullen hebt om in te leveren, maar wel een glimlach over hebt dan is die ook van harte welkom. ;-)



Waarom een weggeefmarkt?
Het idee achter de markt is dat geld veel te belangrijk is geworden. Zelfs in kringloopwinkels en op tweedehandsmarkten wordt alles duurder, en dat terwijl er een overschot aan spullen is. Daarnaast wil de weggeefmarkt mensen stimuleren om elkaar iets te gunnen. De maatschappij lijkt steeds meer te verruwen en deze markt wil mensen helpen om gewoon weer een beetje vriendelijk te zijn voor elkaar.

Waar is de weggeefmarkt?
De weggeefmarkt vind plaats bij het atelier van beeldend kunstenaar Derek Scholte en de nieuw te openen Minigalerie De Oude Werkplaats, op de hoek van de Bakkerstraat-Ceintuurbaan in Roden, achter het Minibiebje.

Wanneer is de weggeefmarkt?
De weggeefmarkt vindt plaats tijdens de Open Atelierroute van Verkuno, op zaterdag 11 en zondag 12 mei. Beide dagen van 10 tot 17 uur. Tijdens de weggeefmarkt is het atelier van beeldend kunstenaar Derek Scholte aan de Bakkerstraat geopend voor belangstellenden. Ook kun je alvast een kijkje nemen in de nieuw te openen Minigalerie De Oude Werkplaats, op het zelfde adres. Beiden zijn, net als de weggeefmarkt, gratis te bezoeken.

Wanneer mag je spullen inleveren?
Je mag gedurende de openingstijden van de weggeefmarkt (zie: wanneer is de weggeefmarkt?) spullen komen inleveren. Dit inleveren mag, onder de voorwaarde dat je zelf alles even netjes neerlegt; kleren bij de juiste maat, boeken bij de juiste categorie, zelfgebakken koekjes op de goede schaal etc. De weggeefmarkt werkt op basis van vertrouwen en zonder (veel) vrijwilligers, dus het enige dat we vragen is om mee te helpen de boel netjes te houden terwijl je meeneemt of inbrengt.

Kun je ook al eerder spullen inbrengen?
Omdat we zonder vrijwilligers werken en uitzoeken en klaarleggen veel werk is hebben we het liefste dat mensen op de dagen zelf spullen brengen en samen de boel netjes houden. Als dit voor iemand echt niet mogelijk is dan mag je ook op vrijdag 10 mei van 14.30 tot 17.30 langskomen bij Minigalerie De Oude Werkplaats op de hoek Bakkerstraat-Ceintuurbaan in Roden.

Voor wie is de weggeefmarkt?
Voor iedereen die graag gratis leuke kleren, boeken of andere spullen komt uitzoeken, of die spullen en vriendelijkheid over heeft om door te geven.

Gaat het om geld inzamelen voor een goed doel?Dit is niet het hoofddoel van de weggeefmarkt. Er is tijdens de weggeefmarkt wel een donatiepot aanwezig voor de mensen die toch iets van geld willen doneren. Eventueel ingezameld geld gaat naar een lokaal doel ten bate van kinderen uit minimagezinnen en een internationaal doel ten bate van vluchtelingen(kinderen). Zoals gezegd is dit niet het hoofddoel van de markt. Iedereen is welkom om met volkomen gesloten beurs langs te komen en te delen in wat er is. Want er is al zoveel moois op de wereld, en waar mogelijk is het het fijnste om dat te delen.

Wie organiseert deze markt?
De weggeefmarkt wordt georganiseerd door de oprichters van het minibiebje Roden: beeldend kunstenaar Derek Scholte en docente/schrijfster/workshopleider Jolanda Dieuwke Lichthart.